Vitamin D supplements: are they really good for our health?

Vitamin D supplements: are they really good for our health?

There is no doubt that our bodies need vitamin D. It helps regulate the absorption of calcium and phosphorus in our bones, helps our cells to общувайте помежду си и спомага за укрепването на нашата имунна система. Но може ли добавката на витамин D наистина да предложи допълнителни ползи за здравето?

Предишните изследвания предполагат, че може. Но други проучвания показват, че добавката на витамин D не прави повече от насърчаване на здравето на костите и имунната система и е полезно само за хора, които имат дефицит на витамин D.

Гледаме и двете страни на аргумента в опит да определим дали добавката на витамин D наистина е добра за нас.

Как работи витамин D

витамин D е мастноразтворим витамин. Има пет форми на витамин – D1, D2, D3, D4 и D5.

Въпреки това, витамините D2 и D3 изглежда са най -важните в човешкото тяло.

Слънчевата светлина е основният източник на витамин D. Няма определено време, което човек трябва да прекарва на слънчевата светлина, за да получи добро количество от този витамин. Съветът на витамин D обаче посочва, че „не е нужно да тен или да изгаряте кожата си, за да получите витамин D.“

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) гласи, че кратките изблици на излагане на слънце през летните месеци трябва да са достатъчни.

Енергията от слънцето променя химикал в кожата до витамин D3, който след това се пренася в черния дроб и бъбреците, където се превръща в активен витамин d.

Някои храни , като мазна риба, яйца и укрепени мазнини, също съдържат витамин, въпреки че те са в много малки количества. След като бъде консумиран, той се изпраща до черния дроб и се обработва по същия начин.

Основната функция на витамин D е да се увеличи чревната абсорбция на калция – процес, който е от решаващо значение за доброто здраве на костите.

Витамин D също спомага за укрепване на имунната система и помага на клетъчната комуникация в тялото.

Съветът на витамин D също така посочва, че витаминът е важен за мускулната функция, дихателната система, сърдечно-съдовата функция, развитието на мозъка и дори има свойства против рак.

дефицит на витамин D

дефицит на витамин D възниква, когато човек няма достатъчно количество витамин в тялото си.

Според Съвета за храни и хранене в Института по медицина на Националните академии, препоръчителната диетична надбавка на витамин D за хора на възраст 1-70 е 600 IU всеки ден и 800 IU за тези на възраст над 70 години.

Бебетата между 0-12 месеца трябва да имат прием от 400 IU витамин D всеки ден.

NHS посочва, че по -голямата част от хората трябва да могат да получат целия витамин D, от които тялото се нуждае, като яде здравословна балансирана диета и получава нужното количество слънчева светлина.

Но някои групи могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D. Те включват:

  • Хората на възраст 65 и повече години
  • Бременни и кърмещи жени
  • Хората, които не са изложени на достатъчно слънчева светлина, като например хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора, които са хора housebound
  • People who have darker skin, and
  • Babies and young children under the age of 5.

According to Harvard Medical School, if Тялото не получава достатъчно витамин D, то може да абсорбира само 10-15% от диетичния калций, в сравнение с 30-40% с достатъчно нива на витамин D.

Това може да има отрицателно въздействие върху здравето на костите. Миналата година Medical News днес съобщи за проучване, разкриващо, че дефицитът на витамин D може да ускори стареенето на костите.

Ниските нива на витамин D също са свързани с други отрицателни ефекти върху здравето. Скорошно проучване предполага, че дефицитът на витамин D може да причини увреждане на мозъка.

Изследванията също разкриха потенциални последици за дефицит на витамин D по време на бременност. Наскоро проучване предполага, че жените, които имат ниски нива на витамин D през първите 26 седмици на гестацията, могат да имат повишен риск от прееклампсия.

Според Съвета на витамин D симптомите на дефицит на витамин D могат да включват умора и общи болки и болки, но много хора нямат никакви симптоми.

Потенциалните ползи от добавката на витамин D

Съветът на витамин D посочва, че двата основни начина да се получат достатъчно количества витамин D в организма са да се излагат гола кожа на слънчева светлина и да се приемат витамин D добавки.

But Brant Cebulla, development director of the Vitamin D Council, told Medical News Today that for many people, frequent exposure to sunlight is not possible:

“With our indoor lifestyles, we Не излагайте кожата на слънце толкова, колкото преди и не изпълняваме нашите изисквания за витамин D. Добавките са един от начините за компенсиране на този начин на живот. ”

Добавката с витамин D е свързана с многобройни ползи за здравето.

Миналата година Medical News днес съобщи за проучване, което предполага, че добавките на витамин D могат да намалят болката и депресията при жени с диабет тип 2.

По -скорошните изследвания предполагат, че високите нива на витамин D могат да предотвратят когнитивно увреждане при пациенти с болест на Паркинсон, докато друго проучване установи, че високият прием на витамин D по време на бременност може да увеличи мускулната сила на потомството.

Ползите за здравето, предизвикани

Въпреки това, някои проучвания поставят под въпрос потенциалните ползи за здравето от добавката на витамин D.

Миналата година проучване, публикувано в Lancet Diabetes & Ендокринология, която анализира 290 проспективни наблюдателни проучвания и 172 рандомизирани проучвания на добавки с витамин D, не открива доказателства, че добавката на витамин D дава някакви ползи за здравето.

Освен това, изследователите на изследването предположиха, че ниските нива на витамин D са следствие от лошо здраве, а не причина.

По -скорошно проучване, публикувано също в Lancet Diabetes & Ендокринологията постави под въпрос ползите за здравето от добавката на витамин D.

Изследователският екип, ръководен от д -р Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия, установи, че добавката на витамин D е малко вероятно да намали честотата на сърдечен удар, сърдечни заболявания, инсулт, рак или костни фрактури.

Говорейки с медицинските новини днес, д -р Боланд каза за констатациите на екипа:

„Основното съобщение е, че ако иначе сте здрави и активни, е вероятно да получите достатъчно слънце За да има адекватни нива на витамин D и не е необходимо да приемате добавки с витамин D. ”

Въпреки това, Себула отбелязва, че проучвания като тези може да не показват истинските ефекти на добавката на витамин D:

„Тези мета-анализи изтеглиха много данни от изпитвания, които използват наистина ниски количества витамин D (400 или 800 IU на ден), така че е трудно да се очаква резултати, които показват всякакви ползи.“

Той добави, че бъдещите проучвания трябва да дадат по -точни резултати:

„По -добре сме проектирали големи изпитвания, използвайки 2000 IU витамин D на ден или повече, а резултатите от тези ще бъдат излезли през 2017 г. -2020. Едно такова изпитание е жизненоважно, което записва 20 000 американци, за да вземат 2000 IU витамин D или плацебо за 5 години. Трябва да получим наистина добри данни от това, данни, които не съществуват до момента. "

Отрицателни ефекти на добавката на витамин D

Подобно на много други витамини, излишъкът от витамин D може да представлява отрицателни ефекти върху здравето.

Според Медицинския център на Университета на Мериленд, страничните ефекти могат да включват лош апетит, загуба на тегло, умора, възпалени очи, повръщане, диария и мускулни проблеми.

„Ако имате изключително високи нива на витамин D, бихте могли да получите състояние, наречено Hypercalcemia, което означава твърде много калций в кръвта ви“, добави Себула.

„Това състояние ви harmoniqhealth.com кара да се чувствате гадни, объркани и уморени. Ако получите медицинска помощ и намалите приема на витамин D и намалите нивата на калций, няма дълготрайни ефекти. "

Медицинският център на Университета на Мериленд гласи, че е трудно да се получи твърде много витамин D от слънчева светлина и хранителни източници, следователно излишъкът от прием на витамин D обикновено е резултат от приемане на твърде много добавки.

Въпреки това е трудно да се каже колко е твърде много, защото повечето организации препоръчват различни максимални приема на витамин D.

Например, Бордът с храни и хранене препоръчва 4000 IU да е максималното количество витамин D Това трябва да се приема всеки ден, докато Съветът на витамин D препоръчва 10 000 IU като максимум.

Въпреки това, Съветът на витамин D Забележка:

„Докато тези количества изглеждат много, имайте предвид, че тялото ви може да произвежда 10 000 до 25 000 ius витамин D след малко малко на излагане на слънце за цялото тяло. Витамин D токсичност, при който витамин D може да бъде вреден, обикновено се случва, ако приемате 40 000 IU на ден за няколко месеца или повече. "

Повишената информираност около витамин D

Cebulla днес каза пред медицинските новини, че за да се гарантира, че хората получават правилните количества витамин D, лекарите трябва да обсъждат приема на витамин D при пациентите си:

„Проучванията показват, че традиционните диетични консултации не подобряват приема/нивата на витамин D. Така че е важно лекарите да се уверят, че общуват, че витамин D не е нещо, което идва от вашата диета, и е необходимо допълнително внимание, за да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин D. ”

Освен това, Себула Добавено е, че повишената информираност около витамин D ще доведе до по -добър прием на витамин D над популацията.

„Нуждаем се от популация, която разбира, че получавате витамин D от излагане на слънце и ако не получавате излагане на слънце, тогава трябва да допълвате, защото не получавате достатъчно витамин D от диетата си, "Той каза.

Засега доказателствата сочат, че добавките с витамин D могат да помогнат за поддържане на нивата на витамин, нашите тела трябва да насърчават здравето на костите, модулирането на растежа на клетките и имунната функция.

Но дали тези добавки могат да насърчават допълнителни ползи за здравето, остава да видим.

  • Обществено здраве
  • Кости/ортопедия
  • Хранене/диета

Contents