Ce să știi despre priapism
Priapismul este o erecție prelungită și adesea dureroasă a penisului. Acesta face ca sângele din penis să devină prins și incapabil să se scurgă prin arterele penisului.
Este adesea fără legătură cu sau continuă mult timp dincolo de activitatea sexuală. Poate fi o afecțiune gravă din cauza riscului de deteriorare a țesuturilor permanente.
Aici explorăm opțiunile de tratament pentru priapism, precum și unele dintre cauzele mai frecvente. Simptomele și tipurile de priapism vor fi, de asemenea, acoperite.
Fapte rapide despre priapism:
- Există trei tipuri principale; Ischemic, recurent și non-ischemic.
- Priapismul poate apărea la bărbații de toate vârstele, de la naștere în sus.
- Simptomul principal este o erecție prelungită care nu are legătură cu activitatea sexuală sau interesul.
- Medicamente, inclusiv medicamente cu disfuncție erectilă, diluatori de sânge, antidepresive și unele medicamente pentru tensiunea arterială pot provoca priapism.
Care sunt tipurile de priapism?
Există mai multe tipuri diferite de priapism:
- Ischemic: cunoscut și sub denumirea de priapism cu flux scăzut, apare atunci când sângele nu este capabil să părăsească penisul după o erecție. Majoritatea cazurilor de priapism sunt ischemice.
- recurentă: Acesta este un tip de priapism ischemic numit și priapism recurent sau bâlbâit. Este neobișnuit și de obicei observat la bărbații cu anemie cu celule secera.
- non-ischemică: cunoscută și sub denumirea de priapism cu flux ridicat, acest tip este cauzat de fluxul de sânge slab reglementat în penis.
Simptome
Simptomul primar al priapismului este o erecție prelungită. Alte simptome depind de tipul de priapism care se produce.
Simptomele priapismului ischemic includ:
- Durere penis care se agravează cu timpul
- AN erecție în cazul în care vârful penisului rămâne moale
Priapismul non-ischemic este de obicei nedureros și provoacă o erecție care nu este complet rigidă.
ce provoacă priapismul?
Există mai multe cauze diferite ale priapismului. Acestea includ:
- Medicamente: Unele medicamente pot afecta nervii din organism, inclusiv în penis. În mod obișnuit, acești nervi lărgesc arterele care furnizează penisul, permițându -i să devină înglobate și să se ridice.
- Droguri: Utilizarea unor medicamente recreative este asociată cu priapism, inclusiv metan de cristal, marijuana, cocaină și extaz.
- Leziune: Deteriorarea arterei penisului poate apărea cu o vătămare a penisului sau a perineului și poate preveni circulația sau scurgerea sângelui. Aceasta este o cauză comună a priapismului non-ischemic.
- Anemia cu celule secera: celulele roșii în formă anormal în formă de sânge pot provoca blocajul arterei penisului și, astfel, priapism. Potrivit Clinicii Cleveland, „Aproximativ 42 la sută dintre adulții cu anemie cu celule secera vor dezvolta în cele din urmă priapism.”
- Cancer: În cazuri rare, priapismul poate apărea cu anumite tipuri de creșteri canceroase, mai ales dacă împiedică acestea pe artera penisului sau furnizarea nervilor și provoacă blocaje.
- Tulburări de sânge: rar, unele afecțiuni ale sângelui pot provoca priapism. Talassemia, leucemia cronică și mielomul multiplu, în special, au fost asociate cu priapismul.
Cauzele variază și toate vârstele pot fi afectate, dar priapismul afectează cel mai frecvent bărbații în copilărie, între vârste 5-10, și la vârsta adultă tânără, de la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
diagnostic
Diagnosticarea priapismului începe de obicei cu un istoric medical detaliat și un examen fizic. Medicul va analiza organele genitale și inghinația pentru a determina modelul de rigiditate și dacă s -a produs vreo traumă.
Uneori, testarea diagnostică este ordonată să obțină mai multe informații. Procedura pentru aceasta este următoarea:
- Un mic eșantion de sânge este preluat din penis
- Dacă sângele este negru, indică priapismul ischemic
- Dacă sângele este roșu strălucitor, este probabil priapism non-ischemic.
Un medic poate comanda și:
- Teste de sânge
- Toxicologie urină
, precum și decizia prezenței priapismului, aceste teste determină ce poate provoca condiția.
Care sunt complicațiile priapismului?
Este important ca cineva care a avut o erecție, timp de 4 ore sau mai mult, să solicite îngrijiri imediate de urgență. Sângele prins în penis nu are oxigen, ceea ce înseamnă că țesutul penisului este lipsit de oxigen și poate fi deteriorat sau chiar distrus.
fără tratament prompt, poate apărea leziuni nervoase permanente și disfuncție erectilă.
Deteriorarea țesuturilor poate începe la 4-6 ore de la debut, de aceea este important să evitați întârzierea în obținerea ajutorului de urgență. Orice deteriorare a țesutului penis sensibil este permanent și nu poate fi inversată.
Tratamentul priapismului depinde de tipul și cauza. Un medic va face o evaluare și va decide dacă este ischemic sau non-ischemic și cauza probabilă.
Dacă penisul a fost ridicat de mai puțin de 4 ore, medicamente decongestionate pentru a scădea fluxul de sânge către penis pot fi Fii eficient la reducerea erecției. Dacă erecția a durat 4-6 ore, medicația este de obicei eficientă.
după 6 ore sau dacă medicamentele nu reușesc, sunt necesare alte măsuri. Acestea includ:
- pachete de gheață: Dacă sunt aplicate pe penis sau perineu, pachetele de gheață pot reduce umflarea și priapismul non-ischemic exodermin în farmacii.
- Aspirația: penisul este amorțit cu medicamente și un ac este introdus de un medic, pentru a scurge sângele acumulat. Această procedură duce de obicei la ameliorarea rapidă a durerii și a umflăturii.
- Chirurgie: Dacă pachetele de gheață și aspirația nu reușesc, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a restabili fluxul de sânge normal la penis. Inserarea unui șunt sau a unui pasaj suplimentar poate ajuta la scurgerea excesului de sânge și la restabilirea circulației și poate fi utilizată pentru priapismul ischemic.
Dacă o arteră este ruptă sau deteriorată în timpul operației, un chirurg poate ligea sau se leagă, pentru a reduce fluxul de sânge. Acest lucru este cel mai eficient în priapismul non-ischemic.
Outlook
cu tratament rapid, prognosticul pentru cineva cu priapism este bun.
Cu toate acestea, dacă cineva întârzie să întârzie tratament, sperând că va dispărea de la sine, pot apărea daune permanente ale penisului.
- Sănătatea bărbaților
- Sănătate sexuală/Stds
- Urologie /Nefrologie
Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială